Royaltyfria resurser

Det finns några saker att tänka på innan man publicerar saker på nätet. Två stora sådana saker är upphovsrätt och personuppgifter.

Vad som får publiceras på nätet avgörs till en del av upphovsrätten. Det innebär att den som publicerar något måste äga rättigheterna till det. Om du själv har tagit en bild eller skrivit en text så kan den få publiceras (förutsatt att den t ex inte är kränkande för någon annan). Om någon annan har tagit bilden eller skrivit texten måste du ha den personens tillstånd för att få publicera det.

För publicering av personuppgifter gäller Personuppgiftslagen. Nu hade jag tänkt att skriva att den som publicerar någon personuppgift som namn eller bild på en person, måste ha den personens medgivande. Så verkar dock inte alltid vara fallet, enligt Datainspektionen. Däremot är det givetvis förbjudet att förtala en person offentligt.

Utdrag från datainspektionen
Utdrag från datainspektionen (observera att det gäller sociala medier, inte kommersiella sajter).

Nå, syftet med detta inlägg var att länka till två stora resurser för bilder och musik. De jag tänker på är bildbanken Pixabay och musikbanken Free Music Archive. Den senare är en bra resurs om man gör en video eller ett bildspel. Där kan man hitta mycket bra i olika kategorier.

Ett annat gratisalternativ är att bädda in bilder från bildbanken Getty Images. Det är inte samma frihet som med media som man laddar upp själv; man kan inte skriva bildtexter på samma sätt, och man får en länk och en logga på köpet. Men det finns rätt så fina bilder där ute att använda…

Inbäddad bild på en gorilla

 

Slutligen så finns det förstås royaltyfria alternativ som kostar pengar (att det är royaltyfritt betyder nödvändigtvis inte att det är gratis att införskaffa; det är däremot gratis att använda). Jag har själv använt Crestock för en del ändamål. Där finns ett mycket stort urval av bilder. Beroende på storlek så kostar de från $1 och uppåt.

Kommentera gärna!