Antivirusproblem

På cloudheaven.se så använder jag antivirussystemet clamav. För att skanna inkommande mail med avseende på virus (och även spam) så anropas clamav av ett annat program, amavisd (båda dessa program är gratis och open source, förstås!). Dessa måste förstås kunna kommunicera med varandra, och det görs via ett ”uttag” (socket).

Det jag upptäckte idag var att den utgående mailloggen visade att clamav inte tog emot anropet från amavisd. Det hade den gjort tidigare, när jag konfigurerade systemet för ett par år sedan. Men uppdateringar gör väl att konfigurationsfiler ändras.

Det som behövde göras var att ändra filen amavisd.conf enligt

code_diff.png

Omstart av serverprogram enligt
systemctl restart clamd@scan, systemctl restart clamd@amavisd och systemctl restart amavisd.

Så, vips var problemet ur världen ?. Det var bara det att detta ”vips” tog närmare tre timmar att hitta…?

Denna logg gör jag som en del av det underhållsarbete jag utför på cloudheaven.se. Övriga inlägg av den karaktären finns här.

 

Kommentera gärna!